Meddelare: Anna Kajsa Nilsson  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Lo

Den sista, som avrättades på Hällsjömon, kallades diger-Janke. Han hade mördat en vandrade, som han trodde ha pengar, men han fick bara en skilling banko för besväret, och så kom han fast.

Vi hade mycket orått med att göra ifrån oss den där morgonen, han skulle avrättas så att vi skulle få vara med och se på. Jag var då 24 år gammal. Där var ofantligt mycket folk, som såg på. En karl från varje gård stod i spetsgården. Två präster skulle leda Janke fram till stupstocken. Men de var så doliga, att de vände, innan de kom fram. Då rätskarpmättaren till: '"Vad ska detta bliva?" Men Janke strök bindeln från ögonen och gick själv till stupstocken och föll på knä. Skaprättaren högg av huvudet i ett enda tag, så att det vara en liten sena kvar, som han strök av med bilan. Strax huvudet föll, kom de fram med två kvinnor, som hade fallandes och låt dem dricka av blodet, för det skall vara bra för den sjukdomen att dricka blod från en avrättad. Då vi gick därifrån, såg vi, att de hade kräkt upp blodet efter vägen. Varifrån de var, vet jag ej, och inte har jag reda på, om de blev bra heller.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sjukdomar II.